Giganții tech se prăbușesc: a venit criza și peste cei ce învârteau banii cu lopata

de: Mădălina Bahrim
09 01. 2023

Vremurile tulburi pe care le trăim la nivel global se reflectă și în cifrele de afaceri pe care le înregistrează marile companii ale lumii din sectorul tehnologic. Renumitul Samsung este un exemplu veritabil în acest sens. Performanțele financiare ale gigantului sunt în plin declin, spre îngrijorarea investitorilor din întreaga lume.

Conform celor mai recente rapoarte financiare date publicității, profitul trimestrial al Samsung Electronics a scăzut cu două treimi și a ajuns astfel la cel mai redus nivel al ultimilor opt ani.

De asemenea, profitul operațional aferent perioadei octombrie-decembrie a scăzut cu 69%, la 4.300 miliarde de woni (3,37 miliarde de dolari). Prăbușirea e palpabilă, dacă ținem cont că în urmă cu un an vorbeam despre nu mai puțin de 13.870 de miliarde de woni.

Deși vorbim despre cel mai mare producător de cipuri, smartphine-uri și televizoare din lume, cifrele nu arată deloc bine și par să anticipeze dificultăți pentru domeniul tehnologic din întreaga lume.

”Toate afacerile Samsung au avut dificultăți, dar cele mai afectate au fost cipurile și dispozitivele mobile”, a spus Lee Min-hee, analist la BNK Investment & Securities.

Analiștii pieței anticipează noi scăderi ale cifrelor de afaceri ale gigantului Samsung, în perioada următoare, iar investitorii e posibil să ocolească acțiunile acestei companii, dat fiind faptul că nu sunt așteptate evoluții favorabile în perioada următoare.

Totuși, cei cu fler ar putea profita de situație și ar putea cumpăra acțiuni mai ieftine, așteptând apoi ca acestea să crească și astfel să înregistreze un profit. Este foarte bine cunoscută această tehnică pe piețele financiare ale lumii, investitorii numind-o „cumpărare în scădere”.

De ce nu sunt optimiste previziunile pentru uriașul Samsung? Ei bine, explicațiile sunt foarte simple. Situația actuală a economiei globale, marcată de o serie de crize în derulare, dominată de incertitudine și inflație, a afectat puternic cererea de cipuri și dispozitive electronice, care nu sunt neapărat o necesitate pentru oameni.

Din moment ce crizele nu se vor da duse în 2023, ci e posibil ca economia mondială să intre în recesiune, sunt slabe speranțe că cererea va reveni la nivelul de anul trecut.